Fotózással kapcsolatos kérdések

Hol készülnek a képek, hol lesz a fotózás?

Magam részéről elsősorban Kecskeméten és környékén tevékenykedek, ezért lehetőség szerint itt (a közelben) keresünk helyszínt, ha szabadtéri fotózásról van szó, de ha van saját elképzelésed, én valószínűleg vevő leszek rá.

Műtermi képeket egy kedves kollegina profin felszerelt stúdiójában tudunk megvalósítani Kecskeméten a Szent István körúton.

Termékfotózás esetén elkérem a tárgyakat, amiket fotózás után természetesen hiánytalanul visszaadok.

A rendezvényeket természetesen nem visszük sehova, oda én megyek :-)

Hogyan készülj a fotózásra?

Általánosságban: Készülj fel "fejben" is! Nagyon sokat segít, ha már úgy jössz, hogy nem vagy görcsben és tudod, mit szeretnél, mi fog történni! Első alkalommal ez viszonylag nehéz lehet, de ne aggódj, én is segítek! A felkészülésben segíthet az is, ha képeket nézegetsz (kiváló forrás a Pinterest). A látottak alapján könnyebb elképzelni, esetleg ki is próbálni egyes pózokat (akár tükör előtt is). Ha nekem is elküldöd, az még jobb, hiszen akkor én is úgy tudok készülni akár helyszín-javaslatokkal, akár műtermi technika-beállításokkal!

Nők: Gondolom a legjobb formádat szeretnéd viszontlátni a képeken, ezért kérlek, hogy teljes harci díszben gyere! Smink, fodrász, körmös, stb. Legyél dögös, de azért kényelmesen érezd magad!

Férfiak: Fésülködj meg és öltözz fel! :-D

Család, vagy több személyes: A több szereplős képek esetén nagyon fontos, hogy a kellemes összhatás érdekében a szereplők és az ő öltözékük is összhangban legyen. Emiatt kérni fogom, hogy öltözzetek egymáshoz, színekben és stílusban is! Ha ezek nem passzolnak, sajnos a külön-külön szép emberek is pocsékul fognak kinézni egy közös fotón.

Műtermi fotózáshoz: ha szeretnél teljes alakos képeket is, akkor a cipő/lábbeli talpát ragaszd le kérlek, hogy kíméljük a hátteret!

Mennyire baj, hogy nem vagy fotogén?

...mármint úgy érzed, vagy gondolod, hogy nem vagy fotogén :-) Ez miatt nem kell aggódnod, az én dolgom, hogy kihozzam belőled a modellt! A fotózás során (szükség esetén) segítek pózokat választani, instrukciókkal látlak el, oldjuk a hangulatot. Nem doblak a mélyvízbe és nem hagylak magadra. Közös munka lesz!

Milyen utómunka lesz a képeken? Meg fogod ismerni magad?

Minden bizonnyal igen. Jellemzően nem viszem túlzásba a retusálást, de amit el kell végezni, az el lesz végezve. Bővebben ezen az oldalon írok róla, néhány példával.

Képek átadásával kapcsolatos kérdések

Mikor kerülnek átadásra a képek?

Ez nagyban függ a képek mennyiségétől és nyilván az aktuális munkáktól is. A "betekintő", kidolgozatlan képeket válogatásra pár napon belül feltöltöm egy tárhelyre (vízjellel terhelve). Válogatás után a kidolgozás 1, max 2 héten belül el szokott készülni, a kidolgozott fotókat szintén vízjellel ellátva felrakom megtekintésre; a vízjel-mentes képek pedig az anyagiak rendezése után történik.

Milyen formában kapom meg a képeket?

Minden esetben JPG formátumban adom át a kidolgozott fotókat. Nyers (RAW, CR2) és utómunka-mentes képeket nem adok át.

Mekkora képeket kapok és az mire használható?

A lehető legnagyobb méretben adom át a fotókat. Ez nem minden esetben jelenti a maximális 30 megapixelt (a vágás miatt), de a gyakorlatban 12-15 megapixelnél kisebb képet csak különleges esetben adok oda. A 20-25 megapixeles képekből bátran lehet akár 120*80cm-es vászonképet is nyomtatni a falra és nem fog látszani a tömörítés hibája. Profilképnek, családi albumba, A/4 méretben kinyomtatva bármelyik megállja a helyét.

Igény esetén - ha Neked úgy egyszerűbb - tömegesen át is méretezem egységesre és el is látom a saját (általad adott) vízjeleddel, például ha egy rendezvényfotózás képeit a weblapodra, vagy Facebook oldaladra szeretnéd feltölteni. A teljes méretű képeket ebben az esetben is átadom.

Fizetéssel kapcsolatos kérdések

Mikor kell fizetnem?

Amikor elkészültek a képek és kidolgozott, átadásra kész állapotban vannak. Eddigre már ugye lezajlott a fotózás, láttad a nyers képeket, kiválogattad, én kidolgoztam, tehát nem veszel zsákba macskát.

Számlát kapok a fotózásról, illetve az összegről?

Természetesen igen. A cégem tevékenységi körei között szerepel a fotózás, így ez teljesen "hivatalosan" történik. Amiatt sem kell aggódnod, hogy az adminisztráció miatt magasabb lesz a végösszeg, mert ÁFA mentes számlát állítok ki.