A retusálásról

Egy kollégától azt hallottam egyszer, hogy "a Photoshop azoknak való, akik nem tudnak fotózni". Megmutatom, hogy miért nem értek vele egyet.

Persze, nagyon-nagyon sok múlik azon, hogy egy adott modellhez és témához milyen fényt, milyen szögben és milyen pózzal alkalmazunk. Rengeteget számít a jó smink. De ezek néha nem úgy sikerülnek, vagy pont rosszul jön ki, vagy csak egy kicsit kell hozzátenni még digitálisan, hogy az eredmény kellemesebb látvány legyen.

A fotóimon az utómunka során jellemzően nagy kontrasztokat alkalmazok, ez pedig kiemelheti a "hibákat", amiket valamelyest ellensúlyozni kell. Itt nem arra kell gondolni, hogy le fogok szedni a modellről 25 évet és 30 kilót, nem fogok arcot vasalni. Igyekszem úgy retusálni, hogy a modell felismerje magát a képeken.

Az előtte-utána különbség nagy kijelzőn (pl monitoron) látszik igazán. Az összehasonlításhoz használd a képeken lévő csuszkákat!


Általános arcretus

Időnként megjelennek rajtunk olyasmik, amik egyébként teljesen normálisnak számítanak (a hétköznapokban senkit nem érdekel) de mégis, amikor 15-20-30 év múlva nézegetjük a képeket, nem erre szeretnénk emlékezni. (Tapasztalatból mondom, fiatal koromban durván ragyás voltam és nem szép emlék.)
Bármennyire is ápolt valaki bőre, nem lehet elkerülni, hogy itt-ott megjelenjen egy pattanás, vagy kipirosodjon, vagy bármi más drámai történjen vele. Ezt el lehet fedni sminkkel, de sok esetben pl. a fél centi vastag alapozó kevésbé előnyös hatást kelt, inkább érdemes óvatosabban bánni vele és digitálisan megoldani a többit.

Az alábbi 2 képen szereplő modellem arca és bőre is csodaszép élőben, mégis kellett utólag "javítani" még rajta, hogy az eredmény "tökéletes" legyen. A szálló hajat direkt hagytam meg, szerintem hozzátesz a karakterhez.


Speciális retus

Ennél a sorozatnál kifejezetten az volt a cél, hogy a modell porcelánbaba hatást keltsen, ezért van "túltolva" a Photoshop. Hiába szép a modell, egy ilyen tematikus kidolgozásnál muszáj rátenni még egy lapáttal. Az általános arcretuson túl jelentősen csökkentettem a bőrpórusok mennyiségét és textúráját, helyileg átszíneztem a bőrt és rákerült még egy réteg, ami a csillogást hivatott érzékeltetni. A sminket is meg kellett igazítani utólag, hogy lágyabb, "babásabb" legyen. Az eredmény pedig egyértelműen "wow!".


Bőrretus és alakformálás

Az alábbi képeken súrló (éles szögben oldalról érkező) fényt használtunk a hatás érdekében; ugyanez a kép szemből világítva egyszerűen semmilyen lenne. Erre a fényre viszont kifejezetten jellemző, hogy kiemeli a bőrhibákat. Ha a modellnek nem csiszolt kő a teste van, tökéletesen sima bőrrel, az bizony nem is fog úgy kinézni, mintha olyan volna. Sőt, a normál körülmények között alig látható hibák is nagyon jól láthatóvá válnak. Ezek egy képen nem jól mutatnak, ezért teljesen indokolt az eltüntetésük. Ha kicsit fázósabb a modell, a bőr "márványossá" válhat (ez gyakran előfordul), amit szintén el kell tüntetni (ha nem direkt az a cél, hogy látszódjon).

Itt látható, hogy némi alakformálás is történt. Felöltözve, vagy más pózban egyáltalán nem lenne feltűnő, de a meztelen igazság nem mindig előnyös. Nem jelentős módosítás, de az összhatást javítja. Ugyanezt megteszem a ruhával is ha indokolatlanul lóg, vagy eláll (és a fotózáson nem vettük észre).